Kachlove Pece

Vítajte na webe o kachlových peciach

Kúrenie v kachľovej peci

Iba málokomu nenapadne kúpiť si do domu alebo víkendovej chaty kozub alebo pec. Hoci iba pre efekt alebo občasnú romantiku pri ohníčku. Ak si ju však chcete naozaj užiť, treba vedieť v kachľovej peci dobre zakúriť. Poradíme vám, ako na to.

Viete, ako správne zakúriť v kachľovej peci?

Ak sa vám podarilo nájsť pre pec vhodné miesto, potom je tu ešte ďalšia úloha – zohnať si vhodné drevo alebo brikety na kúrenie a nájsť im pevné miesto, či už na dvore, v pivnici, alebo priamo v interiéri. Podľa toho, ako často plánujete vykurovať a koľko paliva spotrebujete. Na kúrenie v akomkoľvek výhrevnom telese sa využíva dobre vysušené (rok-dva) tvrdé drevo či brikety bez prímesí. Iba suché drevo negatívne neovplyvní kvalitu ovzdušia či funkčnosť pece, a zároveň ho nespotrebujete viac, než je treba.

Pri rozkurovaní pece dávajte na dno ohniska tenšie drevo a navrch hrubšie polená. Ich množstvo závisí od odporúčaní výrobcu kachľovej pece, ktorý má presne vyrátané, koľko kíl paliva vás bude hriať istý interval. Pri zakladaní ohňa treba nechať dvierka pece mierne pootvorené, príp. využiť prívod vzduchu na to určený, aby sa dvierka ohniska zbytočne nešpinili sadzami a sadze a decht neohrozili komínový ťah. Až keď veľké plamene zaniknú, prívod vzduchu možno zastaviť a pec bude sálať teplo pekných pár hodín, pretože jednak si materiál teplo udrží, a jednak oheň stále horí, aj keď ho nevidíte. Nasledovnú dávku dreva stačí doložiť po uplynutí odporúčaného intervalu, a drevo sa samo rozhorí.

Použitie kachľových pecí

Keď vám majstri postavili kachľovú pec na mieru, určite vás informovali o tom, aby ste pec nechali aspoň tri mesiac vyzrieť. Ak by však vaša túžba bola oveľa silnejšia ako rešpekt pred zásadami, s vykurovaním v novej kachľovej pece treba ísť pekne po poriadku. Vykurovať pravidelne a krátky čas, ozaj iba jemným teplom, aby sa materiál pece dobre vysušil. Pri stavbe pece sa totiž spotrebuje veľa litrov vody a tá by sa mala všetka dostať postupne von cez komín.

Kachľovú pec si najlepšie užijete vtedy, ak s ňou budete vykurovať pravidelne. Jednak si jej rozohriatie pýta určitý čas, a jednak je to šetrné aj voči jej konštrukcii. Kachľovú pec nikdy neprepĺňajte neustálymi dávkami dreva, len čo zmiznú plamene, pretože by sa mohla prehriať a vy len zbytočne miniete priveľa paliva. Okrem prehriatia pece hrozí napríklad popraskanie murovanej časti ohniska, kachlíc či plášťa pece. Ak sa budete držať spomenutých zásad, kúrenie v kachľovej peci si zamilujete.